Olimme Hyvis (Hyvinvointia yhteistyöllä Meri-Lapissa) hankkeen työntekijöinä maakuntamatkailulla Meri-Lapin kunnissa. Tapasimme kevään valostuessa Kemin, Keminmaan, Simon, Tervolan, Tornion ja Ylitornion kuntalaisia. Päällimmäisenä kuntakierroksen Road Tripiltä jäi syvä kunnioitus alueen järjestötoimijoita kohtaan ja kuntien oma halukkuus lisätä kunta-järjestöyhteistyötä. Näihin asioihin siis kannattaa tarttua heti, eikä odotella parempaa huomista, sillä huomisestahan vastaamme me itse.
Se toimintojen määrä, joita eri järjestöt tuottavat omalle kunnalle ja kuntalaisille on paljon suurempaa, mitä me ”ulkopuoliset” voimme nähdä tai kuulla. Se on paljon suurempaa, mitä kuvittelemme, sillä järjestöt toimivat ns. omiensa joukoissa ja heillä on oma pelikenttä sitä varten. Tämä pelikenttä voi jäädä paitsioon, jos emme tunnista kolmannen sektorin ilmeikkyyttä ja sille tunnusomaisia piirteitä tai jos emme mahdollista kohtaamista heidän kanssa. Hyviksen kuntakierros mahdollisti kunnan edustajien ja järjestökentän kohtaamisen, jossa näistä asioista puhuttiin ja tietoa jaettiin puolin ja toisin. Näille foorumeille koettiin myös jatkossa olevan tarvetta.
Yhtenä Hyvis-hankkeen tavoitteena on tuoda järjestöissä tehtävä työ näkyväksi, mutta siihen tarvitsemme järjestöjen omatoimisuutta ja rohkeutta mm. tiedottamisen näkökulmasta. Viestintäpäivään Majakassa saatiinkin monet järjestötoimijat osallistumaan huhtikuussa ja toivotaan, että nämä opit tuovat kolmannen sektorin toimijuutta yhä enemmän esille erilaisen viestinnän keinoin.
Järjestötoimija tekee mittaamattoman arvokasta työtä oman kuntansa kehittämisen ja kuntalaisten hyvinvoinnin eteen. Tavalla tai toisella tehty työ lisää hyvinvointia ja kunnan elinvoimaisuutta. Näistä esimerkkeinä voitaneen nostaa lasten ja nuorten kerhotoiminta sekä laaja urheilutoiminta. Lisäksi kylätoimikunnat aktivoivat eri-ikäisiä kuntalaisia ja kohtaavat omassa arjessaan myös ikääntyvät ja osin myös yksinäiset kyläläiset. Huomioimatta ei voi myöskään jättää esimerkiksi kuuloyhdistysten tekemään merkittävää palvelua ikäihmisten keskuudessa. Kyllä vain erilaista ja erinomaista toimintaa on kunnissa järjestötoimijoiden kautta, sillä tässä oli vain muutama pieni poiminta niistä.
Moni kunta on solminut järjestöjen kanssa osto- tai palvelusopimuksen, jonka sisältö vaihtelee kunnittain. Esimerkkejä löytyy mm. Kemistä, jossa järjestöt tuottavat liikuntapaikkojen valvontaa, nuorisotilatoimintaa sekä puistoalueiden siivousta tai Simosta, jossa eri järjestöt ovat mukana nuorisotilojen avoimen ovien tuottamisessa ja erilaisten kokousten tai juhlien kahvituksen toteuttajana. Näin toimitaan osittain myös Tervolassa. Keminmaa toteuttaa erilaiset tapahtumat vahvasti järjestöjen kanssa yhteistyönä ja Ylitorniolla kyläpuulaakin asema on kiistaton palvelujen kehittämisen kannalta. Uutena asiana mm. Tornion kaupunki on ostanut kesän 2016 Liikennepuiston ylläpidon Tornion 4H-yhdistykseltä ja nyt vain tuntuu siltä, että tämä on vasta alkua. Kunta-järjestöyhteistyö tulee jatkossa vain kasvamaan ja sille tullaan löytämään monenlaisia toteuttamistapoja. On selvää, että asukasosallisuutta voidaan osin toteuttaa järjestökentän avulla ja järjestöjen avulla saatava kokemuksellinen tieto on arvokas lisä julkisten palvelujen kehittämiselle. Kunnissa toimivat jo aktiivisesti nuorten, ikääntyvien ja erityisryhmien vaikuttajaryhmät, joilla on lausunto-oikeus ja jopa velvollisuus asiantuntijaelimenä ottaa kantaa asioiden valmisteluun ja päätöksentekoon sekä tehdä aloitteita, jotka liittyvät edustamansa kohdeväestön asioihin.
Tapasimme Road Tripin aikana satakunta järjestötoimijaa Me ”Hyvisläiset” saimme arvokasta tietoa eri kuntien toimintatavoista ja yhteistyöstä järjestöjen kanssa. Tätä kokemusta tulemme jatkossa hyödyntämään hankkeen edetessä ja luomme edelleen kontakteja järjestökenttään ja tulemme vierailemaan eri toimijoiden pelikentillä. Kiitos kohtaamisesta ja kiitos keskusteluista, joiden avulla viemme hanketta eteenpäin. Tapaamisiin!
Hymyillen hyvää kesää toivottaen Maarit ja Marika