Järjestöblogi

Nuorta näkökulmaa vapaaehtoistoimintaan

Jätä kommentti

Nuorten vapaaehtoistoiminnan kehittäjäryhmä kokoontui 9.4 Majakkatalossa. Aiemmin ryhmä kokoontui syksyllä 2014. Paikalla oli tällä kertaa viisi edustajaa eri järjestöistä. Kaikilla edustajilla oli taustaa järjestötyöstä ja nuorten kanssa toimimisesta. Nuorten vapaaehtoistoiminnan kehittäjäryhmä toimii Meri-Lapin vapaaehtoisverkoston alla, mutta näkökulma tulee nuorista käsin. Hyviä ideoita ja ajatuksia voidaan ammentaa ryhmien kesken puolin ja toisin.

Ryhmässä lähdettiin miettimään, millaisessa vapaaehtoistoiminnassa nuoret ovat nykyään mukana. Nuoret ovat usein mukana tapahtuman järjestämisessä, monenlaisissa talkootöissä, toimivat kerhonohjaajina ja päivittävät yhdistyksen facebook- ja kotisivuja.

Nuoret lähtevät helpommin mukaan yhdistyksen toimintaan, jos he saavat siitä itsellensä jotain – pääsevät hyödyntämään osaamistaan, saavat uusia kokemuksia, pääsevät virkistäytymään talkootöistä saaduilla varoilla tai saavat olla mukana itselle mielekkäässä tapahtumassa.

Yhdistysten täytyy tarjota nuorille jotain konkreettista, esimerkiksi esitteen tekoa, valokuvausta tai musiikin soittamista tapahtumassa. Toiminnan täytyy olla suunnattu nimenomaan nuorelle, jotta hän kiinnostuu siitä. Ei riitä, että pyydetään tekemään vapaaehtoistyötä. Nuoret eivät usein ymmärrä tai tiedä vapaaehtoistyön määritelmää. Ihmiset tekevät vapaaehtoistyötä usein harrastuksiensa kautta, mutta eivät silti välttämättä miellä sitä vapaaehtoistyöksi.11130084_10152878090782865_9023493499124847475_n

Ryhmässä pohdittiin, mitä nuorten vapaaehtoistoiminta voisi olla tulevaisuudessa. Ajatuksia heräsi mm. siitä, että nuoret voisivat hyödyntää taitojaan tietoteknillisissä asioissa, koska se on osa heidän joka päiväistä elämäänsä. Nuoret ovat mielellään mukana myös kertaluontoisissa jutuissa, kuten tapahtumissa ja tempauksissa, joissa he voivat hyödyntää omaa erikoisosaamistaan.

Seuraava kokoontuminen järjestetään 5.5 klo 10-12 Kemissä. Paikalle toivotaan lisää nuoria ja nuorten kanssa työskenteleviä. Tervetuloa kaikki asiasta kiinnostuneet mukaan suunnittelemaan vapaaehtoistoimintaa, joka kiinnostaa nuoria ja tuo uusia harrastusmahdollisuuksia. Mietitään yhdessä, miten saamme nuoret mukaan yhdistyksiin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s